top of page

Okinawa is een eiland gelegen tussen China en Japan. Voorheen bestuurd door feodale heren, werd het eiland in de 15e eeuw een confucianistische staat. Het dragen van zwaarden en het privé-bezit van grote hoeveelheden wapens werd verboden. Vandaar de uitbreiding van gevechtstechnieken zonder wapens die alsti bekend stonden. Later werd deze term verjapanst tot te wat hand betekent.

 Het is belangrijk te vermelden dat er geen enkele historische aanwijzing is die zelfs maar suggereert dat, zoals vaak naar voor gebracht wordt, ongewapende boeren op Okinawa vechtsystemen ontwikkelden als middel om hun Satsuma opperheren te verdrijven. Te werd gepraktiseerd als zelfverdediging en als persoonlijk middel tot zelfontwikkeling door de adel. 

 

De kunst werd in het geheim beoefend en doorgegeven van vader op zoon in de samoeraiklasse. De samoerais verarmden en gingen noodgedwongen andere beroepen uitoefenen zodat te zich onder andere sociale klassen verspreidde.

Waar komt karate vandaan?

Sokon Matsumura

(ca 1809-1901)​

Matsumura werd geboren in een adellijke familie in Shuri. Hij was een goede leerling en een bekende kalligraaf. Reeds jong leerde hij, zoals veel jongeren uit Shuri, de grondbeginselen van te. Later leerde hij het gebruik van de staf van Tode Sakugawa die deze kunst in China geleerd had. Matsumura was lijfwacht voor de laatste drie Ryukyu koningen. Na zijn pensionering gaf hij karateles. Onder zijn leerlingen bevond zich Anko Itosu.

Sakugawa (1782-1865)

Eind 17e en begin 18e eeuw werd te vermengd met tode, de Chinese vorm van zelfverdediging. Okinawanen gingen Chinees boksen in China bestuderen en Chinezen kwamen op Okinawa onderwijzen. Zo ging de Okinawaan Sakugawa naar Peking. Bij zijn terugkomst wordt hij Tode Sakugawa genoemd, of ook wel Karate Sakugawa. De term karate betekende toen Chinese Hand.

bottom of page